Powody, dla których homary są gotowane w całości
Wybór Redakcji

Powody, dla których homary są gotowane w całości

Kiedy wychodzisz do restauracji lub kupujesz homara w sklepie spożywczym, prawdopodobnie zastanawiasz się, dlaczego dobrym pomysłem jest gotowanie go żywego. Po tym wszystkim, homary mogą łatwo zepsuć, a jeśli pozostawisz je zbyt długo, mogą stać się koszmarem zatrucia pokarmowego. Na szczęście istnieje kilka sposobów, na które można przygotować zwierzę przed podaniem go gościom.

W zależności od miejsca zamieszkania, możesz zabić swojego homara lub ugotować go żywcem. Wybór należy do Ciebie, ale jeśli chcesz uniknąć potencjalnych zagrożeń, najlepiej postawić na ten pierwszy. To dlatego, że jeśli ugotujesz martwego homara, bakterie będą się mnożyć wykładniczo i mogą powodować poważne skurcze brzucha.

Niektórzy szefowie kuchni wolą ogłuszyć lub zabić swoje zwierzęta przed gotowaniem. Podczas gdy niektóre kraje zakazały tej praktyki, inne, jak Nowa Zelandia, zezwalają na to, o ile jest to zrobione z należytą starannością, a zwierzę jest dobrze przygotowane. Mimo to, debata toczy się dalej. A nowe proponowane prawa dotyczące dobrostanu zwierząt mogą zakazać samego procesu.

Istnieje wiele metod, których można użyć do ugotowania homara, ale jedną z najpopularniejszych jest metoda „gotowane-żywe”. Jest ona znana od pierwszego wieku, a rzymski kucharz Caelius Apicius jest przypisywany do pierwszej znanej zarejestrowanej procedury. Jest to również o wiele bardziej humanitarny sposób uboju homara.

Jeśli nadal nie jesteś pewien, czy chcesz iść tą drogą, spróbuj zamrozić swojego homara. Następnie możesz go podgrzać w delikatnie gotującej się wodzie. Robienie tego nie zabije wszystkich szkodliwych bakterii w zwierzęciu, ale powinno być wystarczająco bezpieczne, aby służyć.

Jednym z najczęstszych powodów, dla których homary są gotowane na żywo, jest zminimalizowanie ryzyka zatrucia pokarmowego. To nie jest tylko dla dobra ludzkiego zdrowia, ale także dla trwałości. Homar szybko się rozkłada, więc jeśli nie zabijesz go przed gotowaniem, może szybko stać się czarny i niejadalny. Innym powodem jest maksymalizacja ilości smaku, który można wydobyć ze zwierzęcia.

W rzeczywistości możesz usunąć mięso z ciała homara za pomocą specjalnej pary nożyczek. Aby to zrobić, będziesz musiał odłączyć ogon i pazury. Następnie trzeba będzie przeciąć skorupę. Robiąc to, będziesz w stanie usunąć ogon, golonki i mięso z ciała.

Powiedziawszy to, usunięcie mięsa z muszli nie jest najłatwiejszą rzeczą do zrobienia. Dzieje się tak dlatego, że ciało homara składa się z mięśni, które sztywnieją podczas gotowania. Dlatego, jeśli zamierzasz ugotować homara, najlepiej jest go dobrze wyszorować przed gotowaniem.

Choć metoda ta znana jest od setek lat, dopiero niedawno zyskała uznanie wśród szefów kuchni. Obecnie głównym powodem jest to, że może ona poprawić wygląd Twojego dania. Ponadto, jest to zabawny sposób na spożywanie przysmaku z owoców morza.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *