Jeśli jesz szparagi, możesz zauważyć smród w swoim siusiu. Nie jest to rzadkie i większość ludzi doświadczyła tego w tym czy innym czasie. Powodem, dla którego Twój mocz pachnie, są związki siarki zawarte w szparagach. Związki te są lotne i szybko wyparowują podczas oddawania moczu.
W przeszłości naukowcy byli podzieleni co do dokładnej przyczyny tego zjawiska. Jedna z teorii głosiła, że tylko kilka osobników jest w stanie wyprodukować związki przenoszące siarkę. Inni uważają, że aromat jest funkcją splotu czynników. Na przykład, obecność pewnych bakterii jelitowych może przyczynić się do powstania zapachu. Wreszcie, ilość spożytych szparagów może przyczynić się do ogólnego efektu.
Według badań, potrzeba było około 15 minut, aby zapach stał się zauważalny. W zależności od ilości zjedzonych szparagów, może minąć kilka godzin, zanim poczujesz zapach. Niezależnie od tego, czy doświadczysz zapachu, czy nie, możesz jednak cieszyć się nim, ponieważ szparagi zawierają witaminy i minerały, które są dobre dla twojego zdrowia. Włączenie szparagów do swojej diety to zdrowy sposób na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia i zaburzeń poznawczych.
Istnieje wiele potencjalnych cząsteczek, które mogą wytwarzać zapach, więc nie jest zaskakujące, że naukowcy nie byli w stanie znaleźć ostatecznej odpowiedzi na to pytanie. Jednak społeczność naukowa osiągnęła konsensus w kilku kwestiach.
Po pierwsze, istnieją bodźce węchowe, które są uważane za najbardziej godne uwagi. Należą do nich wywołany przez szparagi zapach kału, wywołany przez szparagi „zielonkawy odcień” na moczu oraz zapach, który jest wykrywany przez pewną substancję chemiczną w szparagach. Szparagi zawierają kwas aspargusowy, związek, który rozkłada się na produkty uboczne zawierające siarkę. Niektóre z tych produktów ubocznych są wysoce łatwopalne, a mocz jest dobrym miejscem do ich badania.
Oprócz nich istnieje również mniej znany zapach, który może być wytwarzany przez kobietę nie wydalającą. Nazywa się on anosmią szparagową i nie jest to ten sam zapach, który pojawia się, gdy zjemy dużo szparagów.
Między innymi istnieją teorie na temat tego, jakie związki wydzielają najwięcej zapachów i jaki jest najlepszy sposób ich wykrywania. Inne badania dotyczyły możliwego wpływu szparagów na organizm człowieka. Inna plotka mówi, że szparagi mogą być w stanie obniżyć ryzyko rozwoju raka. Podczas gdy jury jest nadal out, to jest interesujące wiedzieć, że szparagi zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu niektórych form raka.
Wreszcie, są tacy, którzy wierzą, że zapach jest spowodowany przez mutację genetyczną. Chociaż jest to możliwe, istnieją pewne markery genetyczne, które są związane ze zdolnością osoby do wytwarzania zapachu wywołanego szparagami.
Jednym z najbardziej obiecujących jest terapia genowa, która jest stosowana w leczeniu raka piersi. Naukowcy znajdują również sposoby na wyleczenie ślepoty za pomocą tej samej technologii. Co ciekawe, istnieje kilka różnych rodzajów genów hamujących rozwój szparagów, co może tłumaczyć, dlaczego niektórzy ludzie nie mogą wyczuć szparagów w swoim moczu.