Dlaczego lubczyk żółknie
Wybór Redakcji

Dlaczego lubczyk żółknie

Lubczyk jest wysoką, wiecznie zieloną byliną. Jest uprawiany od wieków. Roślina ta jest znana z tego, że jest zarówno jadalna, jak i lecznicza. Podczas gdy liście rośliny są zwykle używane jako dekoracja, są one również używane do leczenia dolegliwości skórnych, takich jak wysypki i trądzik. Mogą być gotowane lub suszone w celu przechowywania. Jednak najlepiej jest używać ich w stanie świeżym.

Lovage jest członkiem rodziny Lamiaceae. W rzeczywistości jest krewnym marchwi. W uprawie roślina wytwarza grube, błyszczące, głęboko ząbkowane liście. Często liście są mielone na sproszkowaną przyprawę. Zioło to ma bardzo podobny do selera smak.

Przy uprawie lubczyku ważne jest, aby gleba była wilgotna i bogata. W tym celu dobrze jest wprowadzić do niej materię organiczną. Gdy rośliny są już zadomowione, należy je regularnie przycinać, aby pobudzić do wzrostu nowe. W końcu zakwitną. Kwiaty te są zielonkawo-żółte i rosną w skupiskach. W miarę dojrzewania główek kwiatowych roślina wytwarza nasiona.

Lubczyk jest rośliną odporną. Dobrze rozrośnięty może osiągnąć sześć stóp wysokości. W okresie zimowym całkowicie zamiera. Może być uprawiany w pojemnikach lub w ogrodzie. W przypadku posadzenia w doniczce, roślina powinna być trzymana w słonecznym miejscu. W przeciwnym razie nie będzie kwitła. Mały pojemnik nie jest odpowiedni dla lubczyku, ale większy jest idealny.

Chociaż lubczyk jest dobrym źródłem warzywa, może zostać zainfekowany przez grzyb, który powoduje wczesną zarazę. Alternatywnie, roślina może być traktowana za pomocą sprayu grzybobójczego. Olej neem może być mieszany z siarką, aby stworzyć mieszankę grzybobójczą. Inną opcją jest spryskanie liści roztworem sody oczyszczonej. Niezależnie od rodzaju zarazy, właściwa pielęgnacja może pomóc zapewnić zdrowie lubczykowi.

W zależności od odmiany lubczyku, liście mogą być jedzone lub używane do gotowania. Roślina lubczyku jest również szeroko stosowana jako składnik kuchni południowoeuropejskiej. Ze względu na swój łagodny smak lubczyk jest często dodawany do sosów i sałatek. W celach kulinarnych lubczyk jest zwykle używany do dekoracji potraw lub jako zamiennik selera. Inne zastosowania obejmują przyrządzanie herbaty i pastylek.

Korzeń rośliny lubczyku ma kształt walca, a liście są podobne do płaskolistnej pietruszki. Te dwa zioła są ze sobą blisko spokrewnione. Korzenie lubczyku można zbierać do celów kulinarnych, można też przechowywać je na zimę.

Nasiona lubczyku mogą być wysiewane bezpośrednio do docelowego miejsca uprawy późną wiosną lub wczesną jesienią. Alternatywnie można je rozpocząć w pomieszczeniach na sześć tygodni przed ostatnim terminem mrozu. Przed wysiewem nasiona powinny być stratyfikowane.

Lubczyk rośnie bardzo szybko. Jeśli nie będziesz ostrożny, możesz przesadzić roślinę i stracić wszystkie liście. Dlatego rozsądnie jest rozpocząć przycinanie w połowie sezonu wegetacyjnego. Przycinanie wspomaga cyrkulację powietrza, co sprzyja wzrostowi nowych roślin. Po pojawieniu się nowych pędów, należy odciąć stare fronty. Jesienią należy również przyciąć martwe pędy do ziemi.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *