Dlaczego kapusta z grzybami jest gorzka
Ciekawostki

Dlaczego kapusta z grzybami jest gorzka

Jednym z najpopularniejszych warzyw od wieków jest kapusta. Jej piętrowa historia sięga aż do starożytnego Rzymu. Warzywo to ma wiele odmian i szerokie zastosowanie. Można na przykład jeść ją pieczoną, dusić lub gotować. W rzeczywistości zostało użyte w setkach słynnych potraw.

W zależności od rodzaju zakupionej kapusty, jej liście mogą być gorzkie lub nie. Prawdą jest, że kapusta może być gorzka, ale istnieją sposoby, aby uczynić ją lepszą w smaku. Możesz zamaskować zły smak za pomocą niektórych kwaśnych składników lub nawet trochę soku z cytryny.

Jeśli przygotowujesz kapustę kiszoną po raz pierwszy, można chyba założyć, że nie zadowoli Cię mdły i bezsmakowy grzyb. Na szczęście proces ten jest dość prosty. Wystarczy wykonać kilka prostych kroków, aby stworzyć własną, smaczną kapustę kiszoną.

Po pierwsze, powinieneś upewnić się, że używasz odpowiedniego rodzaju pojemnika do fermentacji. Najlepsze są drewniane słoiki i szklane naczynia. Słoiki powinny mieć otwory, aby umożliwić cyrkulację powietrza. Dodanie do pojemnika trochę solanki to też dobry pomysł. Pamiętaj jednak, że nie uzyskasz klarownego płynu, jeśli użyjesz aluminiowego słoika.

Innym ważnym aspektem jest ilość soli, którą dodajesz do swojego przepisu. Zwiększenie ilości soli może poprawić smak gotowanej kapusty. Uważaj jednak, że dodanie zbyt dużej ilości soli może sprawić, że całe danie będzie gorzkie. Aby zneutralizować gorycz, możesz namoczyć kapustę w zimnej wodzie.

Jest jeszcze jeden sposób na poprawienie smaku kapusty, a mianowicie jej posiekanie. Prawdą jest, że można poszatkować główkę kapusty za pomocą tarki, ale można również pokroić kapustę na kawałki o grubości około milimetra lub dwóch. Te poszatkowane kawałki można podrzucić z oliwą z oliwek i cebulą, aby pomóc zmniejszyć gorycz.

Wreszcie, należy rozważyć pozostawienie warzyw do fermentacji przez kilka dni. Kiedy to zrobisz, zostaniesz nagrodzony zaskakująco smacznym produktem. Podczas tego procesu, Twoja kapusta zostanie nasycona dwutlenkiem węgla i innymi związkami, które nadają jej dziwny zapach. W końcu gazy zostaną uwolnione, a powierzchnia kapusty zacznie się pienić. Gdy zakończysz to zadanie, Twoja sfermentowana kapusta jest gotowa do spożycia.

Chociaż istnieje wiele przepisów na kapustę, warto sprawdzić klasyczną wersję garbure Nancy Gold. Oferuje ona dwie wersje wegetariańskie. Ponadto, gdy już jesteś przy tym, możesz spróbować jednego z jej innych przepisów.

Jeśli chodzi o najlepszy sposób przyrządzania, możesz albo gotować, albo dusić kapustę. Gotowanie może wyeliminować zły smak, ale należy gotować kapustę tylko przez około 12 minut lub tak.

Możesz również ugotować ją na parze. Pamiętaj jednak, aby przerwać proces gotowania zanurzając kapustę w wodzie z lodem, aby ostygła. Mimo że gotowanie na parze jest dobrym sposobem, aby ugotowana kapusta była mniej gorzka, nie jest zalecane.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *