Cytryny są owocami, które mają kwaśny smak. Kwaśność w cytrynach można przypisać obecności kwasu cytrynowego. Kwas cytrynowy jest słabym kwasem organicznym, który znajduje się w wielu owocach i warzywach. Po rozcieńczeniu w wodzie wytwarza gorzki smak.
Istnieje kilka czynników, które wpływają na kwaśność cytryn. Należą do nich obecność kwasu cytrynowego, pH i kwaskowatość samego soku. Cytryna ma pH pomiędzy 2 a 3, czyli znacznie niższe niż pH wody. Jednak na kwaśność soku duży wpływ ma ilość cukru i wody w cytrynie. Dlatego nie dziwi fakt, że cytryny są wykorzystywane w wielu różnych potrawach.
Początkowo sądzono, że cytryny pochodzą z Azji lub północnych Indii, ale w rzeczywistości są one hybrydą. Powstały one w wyniku skrzyżowania żeńskiej pomarańczy z męskim cytronem. Powstała w ten sposób hybryda dała mięsisty owoc, który był na tyle kwaśny, że odstraszał zwierzęta od jedzenia go. Ponadto roślina zawierała nasiona, z których ostatecznie miały powstać nowe rośliny.
Istnieją różne rodzaje cytryn, niektóre mają słodszy, a inne kwaśniejszy smak. Nie jest niczym niezwykłym widzieć dzieci sprzedające lemoniadę swoim sąsiadom w gorące letnie dni. Choć cytryna jest owocem cytrusowym, nie je się jej w całości, jak pomarańczy. Możesz wycisnąć białą pestkę z cytryny, aby uzyskać sok, ale nie możesz go po prostu wypluć.
Naukowcy odkryli ostatnio geny związane z mechanizmem molekularnym, który pozwala wykryć kwaskowatość cytryn i innych owoców cytrusowych. Wykorzystując tę wiedzę, mają nadzieję stworzyć w przyszłości słodsze, bardziej aromatyczne owoce cytrusowe.
Oprócz kwaśności samego soku, cytryny mają również zdolność do absorbowania żelaza z pokarmów roślinnych. W związku z tym, kwaskowatość cytryny może pomóc w zapobieganiu kamieniom nerkowym. Oprócz tego, że jest naturalnym środkiem odstraszającym owady, może być również pomocna w konserwowaniu żywności. Jeśli masz problem z wyciskaniem soku z cytryn, możesz włożyć je do mikrofalówki na 15 sekund.
Kwas cytrynowy w cytrynach może być nawet pięć do siedmiu razy bardziej kwaśny niż w pomarańczy. Z tego powodu kwaskowatość cytryn jest bardzo podobna do kwaskowatości grejpfrutów. Niektóre z tych samych kwasów są obecne w mandarynkach i limonkach, ale mają one mniejszą zawartość kwasu cytrynowego niż cytryna.
Inne owoce, które mają kwaśny smak to oliwki, herbata mate i gorzki melon. Rozcieńczone roztwory soli kuchennej również są w stanie wywołać kwaśny smak.
Przeprowadzono kilka badań w celu zidentyfikowania mechanizmu chemicznego, który wywołuje kwaśny smak cytryny. Mimo pewnych podobieństw, nie ma powszechnie akceptowanego mechanizmu wywołującego kwaśny smak cytryny. Na szczęście cytryny nie są tak niebezpieczne jak niektóre inne kwaśne potrawy. Niemniej jednak, mądrze jest unikać jedzenia zbyt wielu.